ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Θυμηθείται ότι σύμφωνα με την Τέταρτη Επίγνωση ,οι άνθρωποι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εξασφάλιση ενέργειας. Αυτό κάνουμε για να αισθανθούμε ψυχολογική αναπτέρωση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποσπάσουμε προσοχή,αγάπη,αναγνώριση, ενίσχυση,επιδοκιμασία από τους άλλους. Όλα αυτά δεν είναι παρά διαφορετικές μορφές ενέργειας. Έτσι ,μέσα από τις διάφορες μορφές επαφών και συνδιαλλαγών που είχαμε με τους γονείς μας, όταν είμαστε παιδιά υιοθετούμε έναν τρόπο για να τραβάμε την ενέργεια προς το μέρος μας………..
….Ο καθένας μας πρέπει να πάει πίσω στο παρελθόν ,πίσω στην οικογενειακή του ζωή κατά την παιδική του ηλικία και να δει πως σχηματίστηκε αυτή η συνήθεια. Όταν δούμε την πηγή της, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε για άσκηση ελέγχου θα έλθει στο συνειδητό μας επίπεδο. Μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειας έπαιζαν κι΄αυτά ένα θέατρο, προσπαθώντας να αντλήσουν ενέργεια από μας, τα παιδιά. Γι΄αυτό υποχρεωθήκαμε ,αρχικά να σχηματίσουμε ένα θέατρο ελέγχου. Έπρεπε να έχουμε μια στρατηγική, για να ανακτούμε την ενέργειά μας. Πάντα αναπτύσσουμε  το θέατρό μας σε συνάρτηση με τα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο ,από τη στιγμή που θα αναγνωρίσουμε το ενεργειακό δυναμικό στην οικογένειά μας , μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις στρατηγικές ελέγχου και να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το Χειρόγραφο περιγράφει τέσσερις κύριους τρόπους χειρισμού της ενέργειας ,οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα φάσμα. Μερικοί χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα κυρίαρχο θέατρο ελέγχου που τείνουν να επαναλαμβάνουν. Το ποιό είναι αυτό το θέατρο εξαρτάται από το ποιά μέθοδος ήταν πιο  αποτελεσματική  με τα μέλη της οικογένειάς μας.
Οδηγός των 9 Επιγνώσεων (James Redfield-Carol Adrienne)
(Τα Θέατρα Ελέγχου είναι τέσσερα : Τρομοκράτης-Ανακριτής-Απόμακρος-Θύμα)

Advertisements

16 Σχόλια to “ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ”

 1. Thanasis- Says:

  Έχετε σκεφθεί γιατί μετά από ένα καυγά νιώθετε …"κενός"; Γιατί ώρες-ώρες είσθε down?

 2. ποκαχόντας Says:

  ουυυυυυυυυυυυυυυυυ!! πάρα πολλές φορέςαλλα ουτε απο στρατηγικές ξέρω..ούτε απο θέτρα ελεγχου…

 3. thalia Says:

  »κενός» μετά από καυγά…………..Θανάση προφανώς από το φόβο της απώλειας του προσώπου με το οποίο συγκρουστήκαμε.Εάν απομακρυνθεί από τη ζωή μας, θα χάσουμε ότι παίρναμε από την επαφή μαζί του προσοχή,αγάπη,………………………….δηλ. χάνουμε την ενέργεια που μας έδινεκαι αυτό μας δημιουργεί το κενό……….Κάπως έτσι το εξηγώ, μπορεί βέβαια να είμαι μακρυά από την πραγματικότητα………..Η ψυχολογία πάντα μου άρεσε …………..ποτέ όμως δεν ασχολήθηκα.

 4. close in living Says:

  Το βιβλίο Ουράνια Προφητεία έχει μία ωραία κατηγοριοποίηση αυτών των ρολών και είναι 4: Ο ένας είναι ο τύπος του ‘θύματος’, όπου το άτομο που προσπαθεί με τεχνικές του τύπου ‘λυπηθείτε με το κακόμοιρο’ ή ‘εγώ ο αδικημένος’ κλπ, να πάρει την προσοχή απ’ τους άλλους και άρα την ενέργεια. Συχνά οι ασθενείς έχουν τέτοια συμπεριφορά. Μέτα είναι ο τύπος του απόμακρου, που με το να μη μιλάει πολύ ή να παίζει τον αδιάφορο ή να φεύγει (ώστε να πάμε από πίσω του και να τον ρωτήσουμε ‘τι έχεις’) προσπαθεί να πάρει την προσοχή και άρα την ενέργεια των άλλων. Μέτα είναι ο τύπος του ανακριτή, εκείνου δηλαδή που προσπαθεί να βάλει τον άλλον σε απολογία, να τον κάνει υπόλογο, να του πάρει δηλαδή την εξουσία και άρα την ενέργεια. Επίσης πολλοί γίνονται ανακριτικοί όταν προσπαθούν ασυνείδητα να διώξουν μια ευθύνη από πάνω τους. Επίσης ανακριτής είναι εκείνος που δείχνει τα σφάλματα στους άλλους και τους κάνει να νιώθουν ‘μικρότεροι’. Μία ακόμα ανακριτική τεχνική είναι όταν ρωτά κάνεις πολλές ερωτήσεις και απαιτεί απάντηση! Σε ρουφάει κάνεις έτσι… Ο 4ος τύπος είναι αυτός του τρομοκράτη, ο οποίος με τη βία και με φωνές θα προσπαθήσει να σου πάρει τον έλεγχο, με εκβιασμούς ψυχικούς κλπ. Συνήθως τα θύματα έλκουν τρομοκράτες και το αντίθετο, ενώ οι απόμακροι έλκουν ανακριτές και το αντίθετο. Για παράδειγμά ένας γίνεται κακόμοιρος γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει το τρομοκράτη και έτσι τον κάνει ακόμα πιο τρομοκράτη. Ο τρομοκράτης δημιουργεί ακόμα περισσότερο τη συμπεριφορά του θύματος στον άλλον και έτσι δημιουργείται μεταξύ τους ένα ενεργειακό δέσιμο εξουσίας-control, ένα δέσιμο που μπορεί κανείς να το δει σαν ‘πλοκάμια’ ενεργειακά μεταξύ των κάτω τριών chakras των ατόμων. Ο ανακριτής απ’ την άλλη πάει στον απόμακρο και τον ρωτάει ‘μα τι έχεις, πες μου, πες μου’ όπως κάνουν πολλά ζευγαράκια. Κι έτσι τον κάνει ακόμα περισσότερο απόμακρο. Το ζητούμενο είναι να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ αυτούς τους ρόλους και εμείς να ΜΗΝ παίρνουμε μέρος σε τέτοιους ανταγωνισμούς ενέργειας! Να μην πηγαίνουμε να κανακεύουμαι όλη την ώρα έναν άρρωστο που κλαίγεται π.χ. Γιατί έτσι βολεύεται στην ασθένειά του και του αρέσει, πράγμα που δεν είναι τιμητικό για την ολότητά του. Ή να μην πηγαίνουμε να λέμε σε έναν απόμακρο ‘τι έχεις και τι έχεις’ αλλά να κρατάμε την αυτοπεποίθησή μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι ο άλλος έχει ‘παρεξηγηθεί’ ή κάτι τέτοιο. Και βέβαια να μην είμαστε ανακριτικοί σε όσα λάθη νομίζουμε ότι βλέπουμε και να μην μπαίνουμε σε εκβιασμούς κλπ. Ένα ΠΟΛΥ σημαντικό στοιχείο είναι να μάθουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση και να είμαστε στο ‘κέντρο’ μας, χωρίς να επηρεαζόμαστε απ’ τις συμπεριφορές των άλλων που πάνε να μας ‘ψαρώσουν’, να μας θυμώσουν κλπ. Το ζήτημα δεν είναι να αποβάλλουμε τίποτα άλλα να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ θετικότητα. Έτσι θα μαραθούν τα ζιζάνια αν δεν τα ποτίζουμε… Καλημέρα καλέ μου φίλε:))

 5. Annyra Says:

  Μια εξαίσια Κυριακή να έχεις φίλε Θανάση.Θα συμφωνήσω και σε τούτες της κατηγοριοποιήσεις της ανθρώπινης έκφρασης στο σήμερα. Διότι, όπως θα γνωρίζεις, η ψυχολογία είναι ένας συνεχείς μεταβαλλόμενος παράγοντας που επηρεάζεται άμεσα απ’ την εκάστοτε εποχική ανακατάταξη των κοινωνικών δεδομένων. Έτσι γίνεται έντονη η ανάγκη από πάντα, να εργάζεται ο καθείς μας για την αυτογνωσία. Να είσαι πάντα φωτεινός, χαρούμενος, δημιουργικός, δυνατός.Άννα

 6. Αγριάδα Says:

  Πολύ ενδιαφέρον και σε συνάρτηση των όσων έγραψε η cil, πράγματι αναγνωρίζουμε ένα σωρό τέτοιες καταστάσεις στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Το ερώτημα είναι πώς να αποφύγουμε τους "τρομοκράτες" και τους "ανακριτές" χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της ψυχικής μας γαλήνης; Πολλές φορές δεν μαλώνουμε γιατι μετά μας μένει μια πίκρα, αλλά και ετσι μας μενει ο θυμος με τον εαυτο μαςΚαλη σας μερα

 7. iannis Says:

  καλημερα Θαναση.Πολυ σωστα…τα αναφερεις θεατρα ελεγχου..Οι καταβολες τους απο παιδικη ηλικια σε συναρτηση παντα με την σχεση του καθενος στην οικογενεια,αλλα και με τα μελη της οικογενειας..Χωρις στρατηγικη…ενεργεια δεν αντλεις.Το ποιο συνιθισμενο ..ειναι το<<Θυμα>>και ο <<τρομοκρατης>>Εκει να δεις στρατηγικη!!..και εκει να δεις πως κερδιζεις..την επιθυμιτη ενεργεια.

 8. ΓΕΩΡΓΙΑ Says:

  θεατρα ελεγχου…….δεν το χα σκεφτει ετσι …εχεις δικηο ομως….ο ενας αντλει δυναμη απο τον αλλο… με οποιο τροπο μπορει….και συνηθως αποδυναμωνεται ο πιο αδυναμος…….καλη σου μερα….Υ.Γ. ακομα ψαχνω το…δενδρο. Που θα παει…θα το βρω. Και τοτε …να σε δω !!!!:))

 9. Thanasis- Says:

  Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι. Ο άνθρωπος την "ζούγκλα" δεν την έχει απ’ έξω αλλά …."μέσα του"!!!Για "φυλλωσιές" προς απόκρυψη και παραλλαγή έχει τις μύχιες σκέψεις του!!!!!Και ουαί και αλίμονο όταν αυτός ο άνθρωπος επιβληθεί μάζας ανθρώπων και τους οδηγήσει με τα θέλω του!!!!Η παγκόσμια ιστορία βρίθει παρομοίων περιπτώσεων….Γι’ αυτό επιμένω στο : "Ο σώζων εαυτόν σωθείτο"….Γι’ αυτό προ καιρού σας έγραψα το ποίημα του Αγγουλέ…..Αυτοί οι στίχοι προ 22 ετών με συντάραξαν και με βοήθησαν να αναβλέψω. "Ω πόσο θέατρο λειτουργεί απ’ έξω από τις αίθουσες παραστάσεων" ; Καλό απόγευμα διαδικτυακοί σύντροφοί μου ….Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να δω τη ζωή αλλιώς. Το "αμόνι" του κοινωνικού γίγνεσθε με σφυρηλάτησε τόσο πολύ, που το ατσάλι ωχριά μπρός στο "ψυχικό πετσί μου"!!!Σήμερα μπορεί να με γελάσει ΜΟΝΟ όποιος και όταν θέλω. Μακάρι να το μπορούν όλοι αυτό…..

 10. don Says:

  δλδ εγω τωρα που απομακρυνθηκα απ τον κοσμο εξ αιτιας της τρομοκρατιας που προκαλει η ανακριση που με κανει θυμα ειμαι κατα καποιον τροπο κακος ανθρωπος…Ξερω… εννοεις το μαιν κοντρολ..Εγω παλι ειχα αλλη απορια πριν πολλα χρονια.Αφου υπαρχουν ζαμζουκια (αιθερικες οντοτητες) με τι τρεφονται?περνωντας τα χρονια και καταλαβαινοντας πως φαι δεν ειναι μονο οι καραβιδες με χωριατικη και ουζακι με παγο σε μια παραλια καπου στο αιγαιο διαισθανθηκα (υποκειμενικη αποψη φυσικα) πως κατι πρεπει να εκπεμπω η να μου εκπεμπεται και μου σηκωνονται οι τριχες στο σβερκο σε ανυποπτο χρονο.Σιγα σιγα εγινε αποδεκτο απο την φυσικη πως τροφη δεν ειναι μονο η χημικη αλλα και οι υπερσυχνοτητες (φωτονια φωτοσυνθεση βιταμινη D) …..εχω κι αλλα αλλα ειναι πολλα.εαν θελεις …γινεται…. εχω ενα κειμενο απο μια κυρια για το θεμα με εναν … καλογραμενο τροπο. Αν θελεις μπορω να το στειλω

 11. Thanasis- Says:

  Μετά χαράς να το διαβάσω Don Mitsus….Tα διαβάζω όλα ,τότε μόνο έχεις σφαιρική άποψη ….

 12. thalia Says:

  Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου Θανάση, όπως επίσης και τα σχόλια που ακολούθησαν……Μια καλή εβδομάδα σε όλους.

 13. Vasso Says:

  Η Oυράνια Προφητεία, μια περιπέτεια. Οδηγός της Δεκάτης Επίγνωσης, Διατηρώντας το όραμα.του James Redfield Οδηγός των 9 Επιγνώσεων,των James Redfield και Carol Adrienne Τριλογία βασισμένη σε χειρόγραφα που βρέθηκαν στα δάση του Περού….ενδιαφέρουσα άποψη της προσωπικής εξέλιξης του ανθρώπου.Κι ό,τι δεν ξέρεις είναι Κάτι που ξέρεις….όπως λέει κι ο Ποιητής….Καλό Σου Απόγευμα… Θανάση

 14. Υπήρξα Says:

  Οι απόμακροι άνθρωποι δημιουργούν ανακριτές και οι ανακριτές απόμακρουςΟι τρομοκράτες δημιουργούν τα θύματα ή εναν ακόμη τρομοκράτη.Ενας αέναος κύκλος θεάτρων ελένχου οπου οι ρόλοι συχνότατα εναλλάσοντεΧθές ήλενχα ως θύμα,σήμερα ελένχω τον ανακριτή ως απόμακρη, αύριο θα καταφέρω να μη ελένχω ως τρομοκράτης?Την είχα διαβάσει πριν χρόνια την Ουράνια προφητεία.Δεν λέω..πολύ καλό ..αλλα..στ`αληθεια εσυ πιστεύεις πως η ανθρωπότητα βαδίζει προς εναν τέλειο πνευματικό πολιτισμό?

 15. Thanasis- Says:

  Όχι Λυδία δεν το πιστεύω. Οι γενιές αλλάζουν και οι επόμενες δεν μαθαίνουν από τα παθήματα των απελθόντων. Αν η ιστορία ήταν συμβουλάτορας και τη ακολουθούσαμε ίσως κάτι να γινόταν.Ίσως να μην επαναλαμβάνοντο τα ίδια σφάλματα. Όμως ο άνθρωπος στην λιγοστή ζωή του θέλει προσωπικές εμπειρίες για να μάθει,αλλά όταν μάθει είναι …."έτοιμος να φύγει"!!!!! Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε όσοι ανοίγουμε τα μάτια μας νωρίς….Ας προσπαθήσουμε όσοι έχουμε γνώση….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: